دكتر فرشيد فروزنيا گفت: در فصل تابستان بيشتر انگلها و باكتريها سبب بروز بيماريهاي اسهالي ميشوند. ولي در فصول سرد اسهال (بخصوص در اطفال) اين بيماري ناشي از ويروسها ميباشد. كه با رعايت كردن موازين بهداشتي ميتوان از ابتلا به اين بيماريها جلوگيري كرد.
وي افزود: شايعترين عاملل آلوده كننده غذا و نوشيدنيها ميكروب استافيلوكوك آرئوس از انواع باكتريها ميباشد.
اين ميكروب در بدن انسان سمي توليد ميكند كه سبب بروز اسهال، استفراغ شديد ميشود. كه فاصله زماني ورود ميكروب تا بروز عارضه بيماري فوقالعاده كوتاه حدود 5 تا 6 ساعت ميباشد.
دكتر فروزنيا با بيان اينكه باكتريهاي ديگري كه باعث اسهال ميشوند به دو نوع تهاجمي و غير تهاجمي تقسيم ميشوند افزود: باكتريها تهاجمي به محافظ روده آسيب ميرسانند و سبب اسهال خوني ميشوند مانند شيگلا كه عامل شايع اسهال خوني در تابستان است. و از طريق غذاي آلوده، ميوه نشسته و فرد آلوده منتقل ميشود و براي كنترل مراجعه به پزشك و دريافت آنتي بيوتيك ضرورت دارد.
وي در خصوص انواع ديگري از باكتريها تصريح كرد: سالمونلا باكتري كه باعث اسهال شديد و ضمنا تب حصبه هم از اين ميكروب ايجاد ميشود.
دكتر فروزنيا در خصوص بروز بيماري وبا گفت: بيماري وبا يا كلرا كه سبب اسهال شديدف آبكي، بدون خون همراه با استفراغ ميشود. به سرعت باعث از دست رفتن مقاديري از آب و الكتروليت بدن ميشود و لذا در صورت عدم درمان باعث مرگ فرد بيمار ميشود.
وي افزود: اين ميكروب بيشتر در آبهاي راكد و آلوده زندگي ميكند و از طريق مصرف اين آبها و سبزيجات و ميوجات آلوده به فضولات انساني انتقال مييابد.
اين متخصص درخصوص اسهال مسافرتي گفت: ميكروب اثر شياكلاي عامل شايع اسهال مسافرتي است و به علت مصرف آب و مواد غذايي آلوده در بدن رشد ميكند.
وي در خصوص ويروسهاي عامل بيماريهاي اسهالي گفت: انواع ويروسهايي كه تمايل به روده دارند را آنترو ويروسها مينامند كه در روده ساكن و باعث اسهال ميشوند. علامت شايع آنها بخصوص در اطفال به صورت استفراغ و متعاقب آن اسهال ميباشد و طول دوره بيماري 7 تا 10 روز است.
فروزنيا افزود: داروي آنتي بيوتيكي و ضد اسهال در بين افراد موثر نميباشد و بهترين درمان مصرف آب و مايعاتي مانند ORS و غذاهاي آبكي ميباشد.
وي در خصوص انگلهاي عامل اسهال گفت:ا نگلها موجوداتي هستند كه در بدن انسان ميتوانند تكثير پيدا كندن ولي در غذا تكثير يابند. انگلها باعث ايجاد عفونت ميشوند كه بدون تب و استفراغ و به صورت اسهال آبكي (شايد خوني) ميشود ولي ممكن است انگل مدتها در روده انسان زندگي كند بدون اينكه عارضهاي داشته باشند.
وي تصريح كرد: انگل ژيارديا و آميبياز از شايعترين انگلهاي در نمونههاي مدفوع در دنيا ميباشد كه در اطفال خود را نشان ميدهد.
اين متخصص اطفال در پايان يادآور شد: بيماري آميبياز يك عفونت انساني است كه مناطق فاقد موازين بهداشتي شيوع دارد. و مي تواند باعث اسهال خوني و دردهاي شديد شكمي و تب شود و بايد با مصرف آنتيبيوتيك موثر درمان شود.
یزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 20,ژانویه,2025